Vinařství Jakubík, Zlechov
Využíváme technologie, jako jsou flotační zařízení pro odstranění nežádoucích kalů v moštu nebo vinofikátory pro výrobu červených vín, tak tradiční postupy, kterých je využíváno například při výrobě vína typu sur lie.
V roce 2013 jsme se rozhodli nainstalovat systém řízeného kvašení. Jedná se o systém kvašení, který dokáže kombinovat klasickou metodu řízeného kvašení dle teploty s metodou sledování produkce oxidu uhličitého.
Tento systém je založen na bázi německých komponentů a byl oceněn titulem – Inovační technologie Intervitis 2010.
Jdeme tak daleko, že kultivujeme vlastní unikátní ušlechtilé kvasinky. Odmítáme dělat pouze dobrá vína, když víme, že lze vyprodukovat vína špičková. Už desítky let běžně využíváme postupů, které se staly známkou nejvyšší kvality až v posledních letech. Jako vůbec první v tehdejším Československu jsme už v roce 1971, vyráběli ledová vína.
Od počátku se zabýváme pouze výrobou přívlastkových vín, přičemž jako spodní hranici bereme pozdní sběry.
Ovšem ani špičkové technologie a vybrané výrobní postupy nemohou zajistit skutečnou kvalitu, pokud není vynikající už základní surovina. To je důvod, proč se o naše vinohrady staráme více jako zahradníci, než jako zemědělci. Ruční sběr je pro nás samozřejmostí. K výrobě prémiových vín využíváme z velké části hrozny z vlastní produkce, jelikož nechceme ztratit kontrolu nad žádnou z fází výroby vína. Našim bobulím dopřáváme hodně času a slunce, takže když se v listopadu ochutnávají už hotová svatomartinská vína, v našem vinařství se teprve začíná se sklizní.
Každý člověk je jedinečný a má svůj sen o ideální chuti a vůni vína. My nechceme ničit žádné sny, a proto neustále rozšiřujeme odrůdovou pestrost našich vín. V současnosti nabízíme 26 bílých a modrých odrůd a nepovažujeme to za konečné číslo.